Tiha Bîrgăului

Comuna Tiha Bârgăului este una din cele mai mari comune din judeţul Bistriţa Năsăud, fiind situată în partea de est, la 25 km distanţă de municipiul Bistriţa. Accesul în zonă se face de pe DN 17, 50 km de Năsăud şi 40 km distanţă de Vatra Dornei. Comuna Tiha-Bîrgăului este compusă din cinci sate Tiha Bârgăului Tureac Mureşenii Bârgăului Piatra-Fântânele şi Ciosa.


Pe raza comunei Tiha-Bârgăului, valea dispare treptat, de-o parte şi de alta ridicându-se dealuri în trepte, cu spinari aproape plate, numite de localnici "poderee". La nord Munţii Bârgăului, constituiţi din roci cristaline şi din roci vulcanice, la sud Munţii Călimani, formaţi din roci vulcanice. Între cei doi munţi, spre estul comunei Tiha-Bârgăului, se află Pasul Bîrgăului, trecere cu înălţimea de 1201 m.


În sec. al XIII-lea şi la începutul sec.al XIV -lea, după ce a pătruns şi a organizat Transilvania ca voievodat vasal, regalitatea maghiară caută să alipească şi văile sub montane. Cu prilejul acestor încercari este întocmit un act care constituie cel mai vechi document în care este atestat Bârgăul. Este vorba de un document de la 1317, încheiat de o comisie de funcţionari ai comitatelor Solnoc Dăbâca şi Sulnocul Interior, prin care munţii Bârgăului se împărţeau între familiile nobiliare înrudite Bethlen şi Apaffy, dar se poate spune că aceste locuri frumoase au fost populate încă din vremea daco-romană. Săpăturile arheologice organizate între anii 1960 - 1961 au scos la iveală, în nordul localității Livezile, practic în vestul Văii Bârgăului, un castru roman de pământ, înconjurat cu şanţ de apărare şi care datează din perioada de început a stăpânirii romane în Dacia.


Deşi este atestată documentar la 1311, odată cu domeniul Borgo, există numeroase indicii că vatra aşezării tihane este cu mult mai veche, după toponimie din timpul coloniilor romane, în timp ce datele arheologice au scos la iveală vestigii din vremea dacilor şi a celţilor.


O parte din Borgo de Sus, respectiv zona montană a domeniului, formează în anul 1750, comuna Borgo Tiha, devenită oficial, Tiha Bârgăului, abia în anul 1925.


Comuna Tiha Bârgăului se învecinează:
- la nord cu comuna Lunca Ilvei,
- la nord-vest cu comuna Leşu,
- la sud-vest cu comuna Prundu Bîrgăului,
- la sud cu comuna Bistriţa Bîrgăului,
- la est cu judeţul Suceava.

 

Tiha Bârgăului, (în maghiară Borgótiha) este satul de reședința a comunei Tiha Bârgăului. Piatra-Fântânele si Ciosa
Satul Tureac este aşezat în partea de est a judeţului Bistriţa-Năsăud, afându-se pe Valea Bârgăului, la 28 km distanţă de municipiul Bistriţa. Prima atestare documentară datează din anul 1728. Localitatea este, de asemenea, locul de vărsare al râului Tureacu, unul din afluenții al râului Bârgău.


Satul Mureşenii Bârgăului se află aşezat pe Valea Bârgăului, la o distanţă de 33 km de oraşul Bistriţa, pe drumul naţional spre Vatra Dornei.S-a format în anul 1802,din 12 familii, cu 50 de suflete, provenind din Tiha Bârgăului. Prima lor aşezare a fost în Poiana Tăului, la o distanţă de 3 km de actuala vatră a satului, spre Bistriţa Bârgăului. Se ocupau cu creşterea vitelor, oieritul, munca la pădure şi vânatul.


Piatra-Fântânele este o localitate în comuna Tiha Bîrgăului care se află în Pasul Tihuţa la 1.201 m altitudine, la 45 km de municipiul Bistriţa, pe drumul european E58, DN17 (care face legătura între Transilvania şi Moldova)
Satul Ciosa sau satul din nori, un cătun situat în munţii Bârgăului, este cel mai îndepărtat şi izolat sat al comunei.

 

Bustul lui Bram Stoker

Abraham „Bram" Stoker a fost un scriitor irlandez, cunoscut în primul rând prin romanul său "Dracula". Bustul lui Bram Stoker este situat în faţa Hotelului Dracula Oare ce l-o fi determinat pe Bram Stoker să aleagă acest ţinut pentru desfăşurarea acţiunii din cartea sa? El a colindat aceste locuri cu 150 de ani în urmă, căutând locul cel mai potrivit pentru castelul contelui său. Peisajul mirific, aerul puternic ozonat, ruinele castelului pe care l-a zărit şi în care era convins că a trăit contele Dracula? O fi simţit vreun fior, a tresărit speriat în plimbarea lui pe aici, nu ştie nimeni! Cert este că acest loc a fost ales pentru Dracula!


Primăvara, vara şi toamna se pot face drumetii pe:

 

 Vechiul drum al romanilor din Munţii BârgăuluI, care se desfăşoară paralel cu şoseaua naţională Bistriţa-Vatra Dornei, la nord de aceasta, la 5 km vest de Pasul Bârgăului, în lungime de 11 km şi de 4-5 m lăţime, drumul, deosebit de interesant, este pavat cu lespezi de piatră îmbinate perfect, având şi opritoare de piatră pe pantele mai înclinate (durata 7-8 ore);
 Măgura Calului, din şoseaua naţională Bistriţa-Vatra Dornei, de unde se deschide o panoramă de largă cuprindere asupra Munţilor Rodnei, Suhard, Călimani, spre şi peste Giumalău (durata 4-5 ore);
 Stânca de la Piatra Fântânele, desfăşurându-se o frumoasă panoramă a munţilor. Accesul nu prezintă dificultate (durata 2 ore);
 Dealul Zimbrului - belvedere (durata 3-4 ore).
Iarna, sunt puse la dispoziţia turiştilor pârtii şi întinse terenuri de schi, babyschi, pârtii pentru săniuţe, organizându-se şi plimbări cu sănii trase de cai bârgoveneşti.


Trasee turistice


-Tiha Bârgăului sat Tiha Bârgăului - Valea Bârgăului - Munţii Bârgăului/râul Tiha - februarie "Alaiul nunţilor de pe Bârgău" manifestare folclorică care se ţine concomitent ţn celelalte localităţi de pe valea Bârgăului, Vf. Miroslava (1625m alt)
-Tiha Bârgăului Pas Tihuţa - 1201/1227 m alt. - Munţii Bârgăului/râul Ilva, Bârgău şi Dorna - Pasul Tihuţa (Bârgău) - legatura dintre Bistriţa şi Vatra Dornei - Vf. Piatra Fântânele (1067m alt) - 'Molidul Candelabru' monument natural, Zambrul (Pinus cembra) rezervaţie naturală, Cumpăna de ape Bârgău-Dorna, Complexul turistic "Dracula".
- traseul marcat cu roşu care duce spre Poiana Toader şi Poiana Vinului
-traseul marcat cu cruce roşie care duce spre satul Mita (lânga lacul de acumulare Colibiţa), traseul este Piatra Fântânele - Poiana Toader - Valea Izvorul Lung - Satul Mita

-traseul marcat cu punct roşu care duce spre Vârful Piatra Fântânele, Vârful Obcioara şi Vârful Zimbru

-traseul marcat cu banda roşie care duce ce la Piatra Fântânele până la Pasul Grădiniţa, traseul începând din Piatra Fântânele traversând apoi Pasul Tihuţa (1201m), Vârful Măgura Calului (1230 m), Dealul Frau şi dupa aceea Pasul Grădiniţa

-traseul marcat cu punct albastru care duce la Izvorul ,,La Borcut''

-traseele care duc către Munţii Călimani, Munţii Rodnei şi Munţii Bârgăului aflaţi în imediata vecinatate a pasului Bârgăului

 

 

Înapoi